Een documentaire maken, hoe doe je dat?

Heb je een heel interessant idee voor een mooie documentaire maar heb je zelf geen idee hoe je zo’n film maakt? Dan kun je natuurlijk iemand inhuren om jou daarbij te helpen. Een documentaire maken is namelijk niet zo makkelijk ls het lijkt, want het is veel meer dan enkel het knippen en plakken van diverse fragmenten aan elkaar. Je zult echt een verhaallijn op moeten zetten, met een slimme opbouw en goede opvolging van informatieve en boeiende onderdelen. Je moet de kijker namelijk constant blijven boeien, zodat deze niet afhaakt. Bij een documentaire maken komt er dus meer kijken dan enkel mooie beelden verzamelen, want er zit vaak een heel concept achter zo’n film.

Hulp bij een documentaire maken

Als je de hulp van een professional inschakelt als je een documentaire maken wilt, dan zal diegene je eerst vragen welke boodschap je wilt overbrengen en wat je publiek is. Het is heel belangrijk dat je duidelijk hebt wie je met de documentaire wilt aanspreken, want dit bepaalt de tone of voice van de film. Misschien wil je een voice-over laten inspreken, maar het kan ook dat je veel mensen zelf aan het woord wilt laten. Eigenlijk kun je een documentaire op ontzettend veel manier maken, en kan alleen een echte documentairemaker je helpen bij het kiezen van de juiste opzet.

Filmen en monteren van een documentaire

Als het script is gemaakt en het hele idee achter deze video helder is kunnen jullie beginnen met filmen. Er worden doorgaans veel meer shots gemaakt dan je kwijt kunt in de film, maar dat moet ook. Er moet namelijk voldoende keuze zijn uit videomateriaal om de documentaire te maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een mooie video of film te laten maken van beeldmateriaal dat je in het verleden gemaakt hebt. In dat geval hoef je niet meer te gaan shooten, maar lever je gewoon alles aan wat je hebt. De documentairemaker gaat vervolgens de beelden monteren en bewerken, totdat jouw film af is.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *